Sokolovská 126/40, Karlín, 186 00 Praha 8

Rozhovor s koučkou: Lenka Dočkalová

Koučka Lenka Dočkalová působí v Růžové mašince už od roku 2021. Klientům se líbí, že je laskavá, důsledná a pečlivá.

“Růžová mašinka mi pomohla zorientovat se ve svých myšlenkách, povznést se nad své problémy a zjistit, že se dají řešit lépe a snadněji, než jsem si myslela. Také mě naučila vnímat, že sílu překonávat překážky dokážu najít v sobě a že se v mnoha situacích na sebe musím být hodnější.”

Co nám o sobě prozradila Lenka? Přečtěte si v odpovědích na 4 tradiční otázky:

1. Jak ses dostala ke koučování?

Vlastně řízením osudu a sousledností náhod (které samozřejmě neexistují ). Vždycky jsem chtěla pomáhat lidem. Už na střední jsem pokukovala po psychologii, později po psychoterapii, ale vždycky tam bylo nějaké „ale“. Dneska už vím proč, měla jsem dojít až ke koučování.

A pak jsem jednou mluvila o tyrkysových organizacích se spolužákem z gymplu, se kterým jsem se 20 let neviděla, a rozhovor končil slovy: „Ty o tom tak hezky, jasně mluvíš, však ty vlastně jsi byznys kouč, že?, a ze mě vylítlo: „Ne, ale chtěla bych být!“, a teprve za pár vteřin mi došlo, co moje pusa říká. Pak už to šlo ráz na ráz…

2. V čem může koučování pomoci lidem v nezisku?

Dostat se ke kvalitní službě, kterou si naprostá většina lidí z nezisku nemůže finančně dovolit. Vím, o čem mluvím, sama jsem jednou z nich, stále nemalou část svého času věnuji neziskovce. A taky jsou to lidi, kteří mají obrovské srdce a na sebe často myslí, až když obslouží a opečují všechny a všechno kolem.

Mnohým z nich není přirozené opečovávat v první řadě sama sebe, ale když nebudu já v pohodě, plná síly a energie, jakou energii pak můžu dávat své neziskové činnosti? A jak dlouho to vydržím? 

Lenka Dočkalová

3. Co tě na koučování v RM překvapilo?

Kolik neziskových organizací má sice krásný záměr, bohulibé poslání a dávají klientům potřebné, velmi smysluplné služby, ale de facto vůbec nebo absolutně minimálně se věnují sami sobě – jak ta organizace funguje uvnitř, jakou podporu dává svým zaměstnancům, jak ti se cítí…

Ale protože to jsou srdcaři, tak zatnou zuby a jedou dál. Pak ale přichází dřív nebo později fluktuace (zejména těch schopných), pocit marnosti, vyhoření nebo nemoci.

4. Jak tě koučování obohacuje v tvém osobním životě?

Velmi jsem omezila uzavřené otázky… a dozvídám se o mnoho víc věcí. Někdy mluvím sama se sebou v množném čísle a ve své hlavě se rozdvojím na dvě Lenky, kdy jedna je koučka a druhá koučovaná a společně se snažíme najít pro Lenku to nejlepší řešení A taky mi to přináší obrovskou radost! Z absolutně každého koučovacího setkání odcházím nabitá energií, s úsměvem, dobrým pocitem a vděčností, že jsem našla to své, pro co jsem se narodila

Také chcete zažít koučink s Lenkou? Nebo s někým dalším z týmu koučů a kouček? Bezplatně jako podporu, kterou vám chceme věnovat. Pracujete v nezisku a chcete se přihlásit? Těšíme se na vás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share the Post:

Související příspěvky