Sokolovská 126/40, Karlín, 186 00 Praha 8

Rozhovor s koučem: Václav Ruml

Václav Ruml je průvodce, kouč ve vzdělávání, sportu a od roku 2021 také kouč Růžové mašinky. Vašek nám o sobě prozradil více. Čtěte dál!

Klienti oceňují, že na koučovacím sezení vytváří bezpečný prostor, kde se cítí bezpečně a mohou otevřít jakákoliv témata.  

“Ačkoliv mám od zaměstnavatele umožněnou individuální supervizi, velmi jsem uvítala možnost ochutnat koučování. Umožnila mi projít mé osobní limity objevující se v pracovním procesu. Velkou výhodu vidím v zacílení na propojení osobního a pracovního života, kdy je možné mluvit o zdrojích a způsobech, jak tyto dva světy vyvážit. V tomto projektu vidím velký potenciál pro kolegy v pomáhající profesi potkat se sám se sebou a rychle se dostat k důležitým tématům. Děkuji.”

Co nám o sobě řekl Vašek? Přečtěte si v odpovědích na 4 tradiční otázky:

1. Jak ses dostal ke koučování?

V čase, kdy jsem se prvně s koučováním střetl, jsem z pozice parťáka zachraňoval fungování sportovního eshopu a hledal jsem efektivní nástroje, jak nasměrovat kolegu k tomu, že má smysl v daném projektu pokračovat a vytrvat. Krátkodobý koučink v roli klienta mi ukázal, že je čas z firmy odejít a směřovat vlastní energii a potenciál do věcí, které mám více pod kontrolou a mohu je z mé úrovně ovlivnit.  

2. V čem může koučování pomoci lidem v nezisku?

Předně lidé z nezisku a pomáhajících profesí svým angažováním ve prospěch druhých někdy až bez míry a ohled na sebe se mnohem snadněji ocitnou v situaci, kdy mají chuť to vše vzdát, jsou psychicky vyčerpaní až na hraně vlastního vyhoření. A sám jsem si ověřil, jak jsou tito klienti vděčni, že jim někdo aktivně naslouchá a věnuje jim plnou pozornost a pomůže jim otevřít třeba i jen “maličkosti” v podobě denních rituálů s vlastními s dětmi.

3. Co tě na koučování v RM překvapilo?

Jednak neuvěřitelná různorodost klientů přes pracovníky zlepšující péči o lidi na konci jejich života až po nadšence ze sportovních klubů zaměřených na podporu mládeže a s tím spojená široká škála témat, ke kterým jsme se s klienty dostali. 

4. Jak tě koučování obohacuje v tvém osobním životě?

Koučování mi pomáhá ukazovat, kde jsem a kam mířím. Umění se zastavovat v životě, ptát se sebe sama, jaké mám možnosti a efektivní řešení posunující mě o schůdek výše v dané sféře.

Z pohledu koučujícího se mi otevírá prostor aktivně naslouchat lidem, jak o věcech přemýšlí, dokážou zpracovávat nechtěné myšlenky, jak si počínají, když jdou do jednotlivých akcí či výzev. Často si v tom nacházím podněty a nápady pro sebe a kladu si otázky, jak to mám já. 

Také chcete zažít koučink s Vaškem? Nebo s někým dalším z týmu koučů a kouček? Bezplatně jako podporu, kterou vám chceme věnovat. Pracujete v nezisku a chcete se přihlásit? Těšíme se na vás!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share the Post:

Související příspěvky